Sektörün öncülüğü



Elektronik bilet için vesikalık fotoğraf lazımmış. Fotoğrafçıya gittim. Gözüme bir şey takıldı.

Gözüme fujifilm takıldı. Eskiden en iyi kağıtlar ve filmler Kodak'ındı. Fuji'yi dia almamız gerekttiğinde alırdık.


Bilmeyenler için detay geçeyim, filmler normalde negatife çekilir. Negatif'de ışıklı yerler kararır, karanlık bölgeler de tepkime olmadığından dökülür, açık olur. Dia ise olduğu gibi gözükür. Dia'lar normalden 2~3 kat pahalı olduğundan ucuza kaçardık. Fuji bir o yüzden bir de askerlerin çok geçtiği yerlerde olmasından ünlüdür. Askerler en ucuza bastırır. Ondan kodak değil fuji kullanırlar.

Dijital çıktı. Yakında dijital gelecek, dijital fotoğraflar resim sayılır mı tartışmalarına ben dikkat etmeden geldi ve geçti. Artık sanırım kimse dijitale karşı çıkamıyor. (Benim arkadaş çevremden hâlâ film çeken var ama duygusal $$$ yaklaştıklarını düşünüyorum)

Filmler yavaş yavaş ortadan kalktı, çekimi hızlı görümü hızlı, gönderimi hızlı. E piyasada hala eski sistemler var. Bunlara solüsyonu, kâğıdı kim sağlıyor: Kodak değil, fuji. Çünkü kodak stratejisini kendini bitirmeye ve sönümlenmeye ayarladı. Fuji muhteşem ölçüde daralan sektörde rakipsiz olmayı başardı. Fuji başka yerlerden baskı gelse de sektörde rakipsiz. Kim başka tekbaşına sektör götürür ki? (Microsoft? Apple? Nokia? Groupon? TürkTelekom (devlet tekelleri konu dışı)? )

Bir daha ki sefer fuji film logosu gördüğünüzde kıskançlık ve sevgi ile karışık bakın...