Viral Videolar neden çok az gösterim alır

Bir infografikde en çok izlenen sükse yapmış virallerin  sayıları yer alıyordu. Nike fifa world cup reklamı ile birinciliği (18milyon) sonrasında, fifa (shakira waka waka 18milyon) old spice (13m).

Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği sayılara. Facebook ülkesi olarak nüfusumuz 2 gerçek ABD ama biz izle izle ancak bu kadar mı yapıyoruz? (500 milyon insan ancak 20~50 milyon mu video izliyor)





  1. Youtube video izleme servisidir, video izleme sayma sitesi değildir.  Yüksek hit olduğunda  bir çok (veya hiç biri) izleme sayılmıyor.(Öncelik sistemin servis etmesine verilmiştir. Çeşitli düzeylerde cacheler vardır. Raslantısal olarak düzenlenmiş serverlar aracılığıyla içeriğe ulaşırsınız. Bir veritabanı yapısında en zor şeylerden biri yazmaktır. Yazmak sıralamayı, düzeni hazırlanmış anahtar (keys, index) ve indekslerin tekrar oluşturulmasını gerektirir.) Bunu şöyle düşünün: yardım için size elma dağıtma işi veriliyor, her gelene vermen ve deftere yazman ve gelene kaçıncı olduğunu söylemenizi istiyorlar. Gelene elmayı ver, defter kalem kullanarak kaçıncı olduğunu söyle gülümse ve başka kişiye geç. 1~2 kişi geldi elma verdiniz, sayılarını söylediniz, sonra birden yüz kişi geldi, sırf kaçıncı oldklarını söylemeniz için uzun uzun bekletmek olmaz. Baktılar bin kişi gelince elma bile dağıtmakta zorlanıyorsunuz, yanınıza 10 kişi daha koydular. Buyrun sayın. Asıl işiniz saymak değilse günde 3milyar izlemeyi öylesine saymamızda bir sakınca yok.
  2. Bir video yüklenmesi sayılır, izlenmesi sayılmaz. Yani siz bir şarkıyı tüm gün boyunca youtube'dan başasararak izlerseniz siz 1 kere izlemişsinizdir.
  3. Mutluluk paylaşıldıkça artıyor. Paylaşım oranı çok yüksek, iş ev gibi ortamlarda, böyle yarıldığımız paylaşımları fiziksel ortamdaki arkadaşlarımız ile paylaşma eğilimindeyiz. Özellikle işte facebook'a öğle arasında veya çay vakitlerinde giriyoruz, rahatlama ve arkadaş çağırma eğilimleri ile. İş yerinde bu yüzden de paylaşım artıyor. yemekten geldin, yarıldın, arkadaşın zaten işine başlamadı, birlikte bir daha yarıldın.
  4. Aklımızda daha çok kaldığından yeniden izlemeyebiliriz. Tv'den daha az unutuyoruz, aklımızda daha çok kalıyor. Nedeni izlemek istediğimiz şey ya refere ediliyor olması, facebookdan veya aynı ofisteki arkadaşımız tarafından öneriliyor ve dikkatimizi doğal olarak eğlenme eksenli daha çok çekiyor, beklenti uyandırıyor. Tv reklamları halbuse, dizinizi bölerler, en önemli haberleri geçerler veya siz tuvalete giderken en can alıcı sözleri sarfederler vb. Demek istediğim gördüğünüzde hatırladığınız şey beyninize diğerinin hiç de yapamayacağı kolaylıkla girmiştir. doğal olarak izlemek istemezsiniz, ama izlemiş kadar deneyimlemiş olma ihtimaliniz yüksektir.
  5. 4. madde dolayısiyle akılda kalmış izlemeyi sözel olarak paylaşma.
Tüm bu oranlara göre 20M izlenmiş bir videonun gerçek gösterim sayısı:
Hatalı sayımlara göre (en çok izlendiği anda sayılamadığını düşünerek) x4
Sayfayı yüklemeden mükerrer izlemelere göre x2
Kübün diğer tarafından veya diğer odadan arkadaş çağırma x3
Tv ile kıyasında akılda kalmasına göre puanlandığında x10
Sözel paylaşımlar x2

Yani bir video bence eğer 20M izlendi diyorsa 960Milyon kişiye ulaşmıştır. Bu kadar gazı verdim oldspice sıkıp yatayım..